You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
header-proiect-oncoprev
ONCOPREV – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin - Cod SMIS: 136665
Proiect cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020

Cancerul de col uterin este o maladie care apare în celulele colului uterin (partea inferioară a uterului care se conectează la vagin) din cauza înmulțirii necontrolate, haotice a celulelor anormale.

CARE ESTE CAUZA CANCERULUI DE COL UTERIN?

Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu HPV (Virusul Papiloma Uman) care provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin. Cancerul apare atunci când celulele sănătoase din colul uterin dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor.

mutatii-col-uterin-2
ce-este-cancerul-de-col-uterin-oncoprev

Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoră). Celulele canceroase pot invada țesuturile din apropiere și se pot desprinde dintr-o tumoră pentru a se răspândi în altă parte a corpului.

În fiecare an, în România, se înregistrează 3308 cazuri noi de cancer de col uterin si 1743 decese cauzate de această boală.

1 din 5 femei testate va avea rezultat pozitiv HPV, dintre care 1 din 10 femei va dezvolta o leziune precanceroasă.

8,9 la 100.000 rata mortalității.

România se află pe locul 1 dintre ţările Uniunii Europene în ceea ce privește rata mortalităţii prin cancer de col uterin.

Ce este HPV?

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual,cunoscut sub denumirea de Human Papiloma Virus (limba engleză) sauVirusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor activesexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor. Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut șipot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în carepot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de coluterin.

Care sunt simptomele infecției cu HPV?

Infecția cu HPV nu prezintă simptome.

hpv-proiect-oncoprev.jpg

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de lasine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPVdevine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitalesau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer.

Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Există tratament pentru infecția cu HPV?

Nu există tratament pentru infecția cu HPV, dar există tratament pentru efectele negative pe care infecția le are asupra sănătății.

Verucile (condiloamele) genitale pot fi îndepărtate. Lăsate netratate acestea se pot înmulți sau pot crește în dimensiuni.

Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi tratate, prin diferite metodeîn funcție de indicațiile medicului dumneavoastră. Astfel îndepărtați riscul de apariție a cancerului de col uterin.