Institutul Regional de Oncologie Iași, unitate sanitară cu 300 paturi a fost înființat prin Hotararea de Guvern nr. 583/13.03.2009 și funcționează efectiv începând cu data de 25 martie 2012.
Spaţiile acestei unităţi se înscriu în necesarul funcţional al unei unităţi sanitare cu profil oncologic conform reglementărilor legale în vigoare astfel incât să ofere populaţiei din toate judeţele Moldovei ceea ce este necesar (eficienţa, creşterea calităţii actului medical, creşterea accesibilitătii la servicii complete şi realizarea unui sistem medical integrat, multidisciplinar, a specialităţilor pentru toate localizările neoplazice).
Datorită structurii organizatorice aprobate – anestezie si terapie intensiva, chirurgie generală (cu compartiment de chirurgie toracică, chirurgie plastică, ginecologică) , oncologie medicală, hematologie, radioterapie – se asigură atât serviciile medicale cât şi cele chirurgicale (bloc operator cu 10 săli de operație).
Abordarea diagnostică și terapeutică, completăa și complexă a pacientului oncologic necesită dotări de excepție care sunt asigurate prin echipamente medicale de înaltă performanță achiziționate în perioada 2011 – 2012. În institut, se încearcă aplicarea terapiilor personalizate, asigurarea locală a unei facilități de investigare extensivă, asigurarea premisei de investigație pentru desfășurarea completă a unor tratamente avansate în regim de trial clinic.
Toată cazuistica fiind în acelaşi loc – se are în vedere elaborarea unor programe eficiente de screening, dezvoltarea şi implementarea unor metode de analiză epidemiologică de raportare a cazurilor (registru de cancer), dar şi perfectionarea metodelor statistice de studiu.
Având în vedere dimensiunea, complexitatea şi urgenţa pe care o reprezintă cancerul ca problemă prioritară de sănătate publică, înfiinţarea Institutului Regional de Oncologie a corectat deja dezechilibrul actual existent între Moldova ( cu o suprafaţa de 44.000 km2 si aproximativ 4 milioane locuitori) şi celelalte provincii istorice ale ţarii.
Coagulând personal medical superior și mediu bine pregătit, cu experiență în managementul integrat al cazurilor oncologice, adresabilitatea pacienților a crescut pentru cazuri complexe din toată zona de Nord – Est și nu numai.
Totodată:
Structura organizatorica, conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 586/2019, a Institutului Regional de Oncologie cuprinde:
Institutul Regional de Oncologie Iasi este singurul spital public din Romnia dat în folosință după 1989 și funcționează în baza următoarelor documente:
Institutul Regional de Oncologie Iasi are alocat COD CAEN pentru desfășurarea următoarelor activități:
Institutul Regional de Oncologie Iași are încheiat contract de prestări servicii cu C.J.A.S. Iași pentru:
Clădire spital monobloc care adăpostește: 300 paturi internare continuă din care 28 paturi ATI, 30 paturi pentru internare de zi, un bloc operator cu 10 săli de operație, laborator de radiologie și imagistică medicală (un CT, un RMN, un mamograf digital, două aparate de radiologie fixă, șase ecografe, 5 aparate de radiologie mobilă C-Arm), laborator de analize medicale (hematologie, biochimie, imunologie, diagnostic molecular), laborator medicină nucleară (Gamma Camera), laborator de anatomie patologică și prosectură.
Datorită lipsei fondurilor de investiții de la nivelul Ministerului Sănătății, conducerea Institutului Regional de Oncologie Iași a analizat posibilitatea atragerii de fonduri prin alte forme: Parteneriat public – privat, Asociere sau Concesiune de lucrări, Fonduri nerambursabile.
Ca urmare, în urma înaintării la Ministerul Sănătății a unui Studiu de fezabilitate, s-a obținut avizul de principiu nr. EN 8441/29.08.2013 pentru organizarea unei proceduri de concesiune de lucrări pentru modernizarea, dotarea și exploatarea unei clădiri în regim hotelier, pentru o perioadă de 8 ani, valoare estimată a investiției = 3.100.000 lei inclusiv TVA. După derularea tuturor etapelor (întocmirea un studiu de fundamentare a deciziei, expertiza tehnică a clădirilor, procedura de achiziție prin Dialog competitive) s-a încheiat Contractului de concesiune de lucrari publice avand ca obiectiv „Modernizarea, dotarea si exploatarea in regim hotelier a cladirii situata in Iasi, str. Ion Creanga nr.5bis, aflata in administrarea Institutului Regional de Oncologie Iasi”. Astfel, Institutul Regional de Oncologie Iași este singurul spital din țară care are un spațiu hotelier, în care sunt cazați GRATUIT pacienții care beneficiază de servicii de radioterapie în ambulatoriu, care nu locuiesc in municipiul Iasi si zonele adiacete și nu au posibilități de cazare pe perioada tratamentului.
Institutul Regional de Oncologie Iași a depus în sesiunea din August 2013 un proiect cu titlul “CENTRU DE CERCETARE FUNDAMENTALĂ ȘI DEZVOLTARE EXPERIMENTALĂ IN MEDICINĂ TRANSLATIONALĂ” pentru ”Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice, Axa prioritară 2 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare, Domeniul major de intervenție 2.2 – Investiții în infrastructura de CDI, Operațiunea 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii CD existente și crearea de noi infrastructuri CD”, care a fost selectat ca eligibil și pentru care s-a semnat contractul de finanțare în 11 Martie 2014, cu o valoare finală de 50.844.937 lei, finalizat la 30 Iunie 2016. Scopul proiectului este consolidarea, dezvoltarea și amplificarea capacității de cercetare biomedicală în Institutul Regional de Oncologie Iași prin crearea unei platforme interdisciplinare capabile să genereze cunostințe știintifice cu potențial ridicat de translare în practica clinică.
In plan structural, acest scop general este materializabil prin înfiintarea conditiilor aplicarii unui model creativ de personalizare a actului medical, utilizand abordarile exploratorii orientate catre realizarea de instrumente moleculare de diagnostic cuplate cu identificarea de noi tinte terapeutice - concept formal consacrat in cadrul notiunii de teranostic.
Manevrele de transplant de celulă stem hematopoetică nu reprezintă un tratament de excepţie. Este o formă terapeutică uzuală în tratamentul hemopatiilor maligne şi a altor forme de cancer. Există tot mai multe solicitări din partea pacienţilor pentru a intra în programul de transplant celule stem hematopoetice, centrele din Tg. Mures şi Bucureşti fiind insuficiente şi aglomerate.
Infiinţarea unui compartiment de transplant celule stem hematopoetice în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi, este o realizare importantă în cadrul serviciilor de sănătate, pe un sector prioritar – boala neoplazică. Există o lipsă a accesibilităţii bolnavilor onco-hematologici din Moldova la procedura de transplant de celule stem hematopoietice.
Din 4 Iulie 2017, Agenția Națională de Transplant a emis ACREDITAREA pentru activitatea de transplant celule stem hematopoetice în cadrul I.R.O. Iași și până în prezent s-au realizat 73 proceduri de autotransplant și 3 proceduri de allotransplant.
Institutul Regional de Oncologie Iași are cuprins în structura organizatorică aprobată prin Ordinul MS nr. 96/1.02.2012 un Compartiment de transplant medular în cadrul Secției clinice de hematologie. Pentru buna funcționare a acestui compartiment este nevoie de un laborator de validare, procesare și bioconservare a celulelor stem hematopoetice, acreditat și funcțional.
Înstitutul Regional de Oncologie Iași este în curs de a finaliza lucrările de reparații capitale la una din cele două clădiri pentru amenajarea unui spațiu în care să funcționeze Compartimenul de Îngrijiri paleative cu 28 paturi. Activitatatea desfăşurată în acest sector respectă principiile îngrijirii paliative, cele mai importante fiind asigurarea terapiei durerii şi a altor simptome, susţinerea valorii vieţii şi considerea morţii drept un proces natural, ameliorarea calităţii vieţii şi integrearea aspectelelor psiho-sociale şi spirituale în îngrijirea pacientului.
Toate eforturile colectivului din cadrul I.R.O. Iași în a acorda servicii medicale de calitate pacienților cu boală neoplazică prin diversificarea serviciilor și acordarea lor în mod profesionist, cu personal competent , aparatură performantă și un spațiu decent, au dus ca adresabilitatea să crească permanent.
În Baza Hotărârii Consiliului Județean Iași nr. 145/1.04.2017 a fost alocat în folosință gratuită un imobil aflat în proprietatea județului Iași în care au fost amenajate 7 cabinete de consultaii ambulatorii și un punct recoltă sânge pentru eventualii donatori de sânge.
Resursele umane sunt cele mai importante componente în furnizarea de îngrijiri de sănătate. Personalul medical reprezintă 94 % din total personal angajat și sunt cei care influenţează în cea mai mare măsură calitatea serviciilor de sănătate.
În politicile de dezvoltare a personalului medical, permanent s-a urmărit creșterea competențelor profesionale, pregătirea de specialitate (rezidenţiat, atestat etc.) şi educaţie medicală continuă.
Institutul Regional de Oncologie Iași are în prezent (octombrie 2017) angajați un număr de 900 persoane din care: 80 medici (11 cu integrare clinică), 201 medici rezidenți, 2 farmaciști, 29 alt personal medical superior (chimiști, biologi, fizicieni medicali), 364 asistenți medicali, 41 statisticieni și registratori medicali, 124 personal medical auxiliar (infirmieri, brancardieri), 59 TESA și muncitori întreținere.
Institutul Regional de Oncologie Iași derulează , în beneficiul pacienților mai multe programe de sănătate:
A. Finanțare de la bugetul asigurărilor sociale de sănătate prin CAS Iași:
B. Finanțare de la bugetul de stat prin M.S.: