Chirurgii de la Institutul Regional de Oncologie folosesc un sistem robotizat pentru unele intervenții din patologia oncologică. Sistemul chirurgical robotic Da Vinci a fost achiziționat de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T Popa” Iași și livrat în anul 2022, în cadrul proiectului CENEMED („Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E”), proiect finanțat din Fonduri Europene, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară: 1, Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, Domeniul de intervenție - 058 Infrastructuri de cercetare și inovare (publice).
Beneficiile unei intervenții chirurgicale robotice pentru pacient sunt:
Sistemul utilizat- Intuitive DaVinci Xi, dual console- (sistem robotic compus din turn de viziune, turn pentru pacient, are brațele robotice ce intră în contact cu pacientul și două console pentru chirurg și permite procesul didactic pentru chirurgii care se află la începutul trainingului robotic sau pentru medicii rezidenți care pot urmări intervenția chirurgicală) a fost dat în folosință către IRO Iași, care a alocat un spațiu în Blocul Operator pentru utilizarea și depozitarea sistemului.
Află în VIDEO Cum funcționează robotul.
Intervențiile chirurgicale practicate, în concordanță cu obiectivele propuse în proiectul CENEMED, se adresează patologiei oncologice pelvine (sistem digestiv, sistem urinar, sistem genital intern feminin). Acestea sunt reprezentate de:
1. Chirurgie generală - Chirurgie colorectală
2. Chirurgie urologica
3. Chirurgie ginecologica
În cadrul proiectului au fost achiziționate kit-uri de intervenție disponibile pentru un număr total de 300 de interenții robotice. Costurile pentru aceste echipamente au fost suportate din proiectul CENEMED, cu multiple direcții de dezvoltare și cercetare. În acest moment, un pacient operat robotic în cadrul IRO Iași este un pacient spitalizat și tratat din fonduri CNAS, cu beneficiile unei intervenții chirurgicale robotice, care sunt suportate în cadrul Proiectului CENEMED, prin includerea acestuia în studiul desfășurat în acest proiect. Pacienții sunt liberi să îl refuze, situație în care aceștia sunt operați pe cale clasică, primind tratamentul standard of care conform patologiei prezentate.
Din anul 2022 până la finalul anului 2024, în IRO Iași s-au realizat în total 182 de intervenții robotice, dintre care: