DA, POȚI SĂ PREVII!
Cele mai eficiente metode de prevenire a cancerului de col uterin sunt vaccinarea fetelor împotriva virusului HPV, începând cu vârsta de 11 ani și participarea femeilor adulte la programele de screening.
Toți oamenii activi sexual ar trebui să adopte comportamente care împiedică răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală:
Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 - 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase.
Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin.
Tratamentul timpuriu poate salva vieți!
În cazul în care testul este negativ, acesta trebuie repetat la un interval de 5 ani sau conform indicațiilor medicului dumneavoastră.
Testele recomandate pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin sunt Testul Babeș-Papanicolaou și Testul HPV (testul HPV se efectuează numai la femei cu vârsta peste 30 ani).
Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani ar trebui să efectueze un test de screening o dată la 5 ani.
Chiar dacă sunteți însărcinată, puteți efectua un test de screening. Cereți sfatul medicului dumneavoastră.
Infecția cu HPV începe să provoace schimbări celulare la nivelul colului uterin după o perioadă de mai mulți ani. Aceste schimbări celulare poartă denumirea de leziuni precanceroase.
Majoritatea femeilor nu vor avea niciun fel de simptom înainte ca aceste leziuni să fi evoluat în cancer de col uterin.
Tratamentul leziunilor precanceroase este simplu și foarte eficient și permite reluarea vieții normale într-un timp foarte scurt.
Atunci când apar simptomele, acestea sunt adesea rezultatul cancerului de col uterin avansat, dificil de tratat.
Testul pentru prevenirea cancerului de col uterin nu este dureros, dar poate fi puţin inconfortabil.
În majoritatea cazurilor, împreună cu testarea se va efectua și o examinare pelviană pentru a tampona ușor colul uterin.
Există diferite teste care pot fi utilizate.
Unele teste dau rezultatele imediat, iar altele necesită trimiterea probei la un laborator de specialitate și așteptarea rezultatelor.