You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Noutati


Acțiune de informare a liceenilor despre lupta împotriva cancerului de col uterin

22 JAN 2025

Specialiștii de la Institutul Regional de Oncologie Iași continuă în 2025 seria activităților de educație medicală printre elevii de liceu de la unitățile de învățământ care și-au manifestat interesul pentru astfel de acțiuni. O echipă medicală le-a vorbit liceenilor de la Colegiul Tehnic "Ioan C. Ştefănescu", Iaşi despre importanța vaccinării anti HPV și a screening-ului  în lupta împotriva cancerului cervical.

Activitatea de informare a avut loc în data de 21 ianuarie 2025, în timpul Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului de Col Uterin, derulată în perioada 20 - 26 ianuarie.

Vaccinul este gratuit pentru fete și băieți cu vârsta între 11 și 18 ani și compensat 50% pentru femei cu vârsta între 19 și 45 de ani.

La Centrul de Screening al IRO, persoanele cu vârsta peste 15 ani se pot vaccina împotriva HPV. Vaccinul se achiziționează din farmacii în baza rețetei emise de medic, cu cel mult o oră înainte de ora programării la inoculare.

Detalii găsiți la https://www.iroiasi.ro/screening/cabinet-de-vaccinare-anti-hpv.

Programări la 0374.278.806 sau vaccinhpv@iroiasi.ro, doar în baza rețetei emise de medic.

Cabinetul de vaccinare anti HPV a fost deschis la finalul lunii septembrie 2024, iar administrarea dozelor de vaccine se face, cu programare prealabilă, în fiecare zi de miercuri a săptămânii. În 2024, în cele 13 zile de activitate (cabinetul fiind deschis între orele 12.00-13.00) s-au imunizat împotriva HPV 46 de persoane. Dintre acestea, unul este bărbat de 26 ani, un minor de 16 ani, restul fiind femei cu vârsta între 20 și 48 de ani.

20-26 ianuarie - Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de col uterin!

21 JAN 2025

Evenimentul, inițiat în fiecare an începând cu  2007 de Asociația Europeană pentru Cancer de Col Uterin (European Cervical Cancer Association – ECCA), își propune să promoveze acțiuni de conștientizare și informare cu privire la posibilitatea prevenirii cancerului de col uterin prin și vaccinare și screening, dar și prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

La cabinetele ginecologice de la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO, femeile pot beneficia de testări Babeș Papanicolaou/HPV în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie/specialist.

Aceste investigații se realizează în fiecare zi lucrătoare din an, în funcție de programul medicilor de la cabinete, doar în baza unei programări prealabile.

În decursul anului 2024, la Centrul de Screening,  3.578 de femei au beneficiat de testare Babeș Papanicolaou, iar 1302 au făcut test HPV.

Tot la Centrul de Screening, se administrează vaccinul anti HPV, în baza rețetei emise de medic. Detalii aici: https://www.iroiasi.ro/screening/cabinet-de-vaccinare-anti-hpv.

Testări genetice gratuite pentru anumite tumori solide

23 DEC 2024

Serviciul de Anatomie Patologică din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași efectuează de luna trecută testările genetice incluse în Subprogramul național de testări genetice pentru stabilirea profilului molecular al bolnavilor diagnosticați cu 4 tipuri de tumori solide, asociate următoarelor tipuri de cancer:

- cancer colorectal local avansat sau metastazat
- cancer ovarian local epitelial cu grad înalt (stadiile III-IV)
- cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)
- cancer de sân  

De aceste servicii beneficiază atât pacienții oncologici aflați în evidența IRO, eligibili pentru acordarea serviciilor de testare, cât și cei din alte județe, dar numai dacă se prezintă  cu referatul de testare (anexa 10) din Ordinul Președintelui Casei Național de Asigurări de Sănătate nr. 774/2023, completat și parafat de medicul oncolog din specialitățile Oncologie Medicală, Chirurgie, Pneumologie și Ginecologie aflați în contract cu Casa de Asigurari de Sănătate.

În evidențele IRO erau înregistrați în primele nouă luni din acest an, 18.021 de pacienți cu diverse forme de cancer. Cei mai mulți sunt diagnosticați cu neoplasm mamar (4049), urmați de cancer colorectal (3175) și bronhopulmonar (1162).

Ambulatoriul Integrat al IRO – Cabinete și săli de așteptare în spații renovate

19 DEC 2024

Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a Ambulatoriului Integrat al IRO, toate cabinetele medicilor oncologi mutate la începerea lucrărilor în clădirea Ambulatoriului Extern, cu acces de pe strada General Henri Mathias Berthelot, au fost relocate în spațiile nou amenajate, din clădirea principală a institutului, astfel:

P34 – CAMERA de GARDĂ (pentru EKG, cazuri noi oncologice)

P35 – Cabinet ORL
P36 – Cabinet HEMATOLOGIE Internare de Zi

Cabinete arondate Sălii de așteptare nr. 5 

P40 – FIȘIER (scanare documente, ridicare rezultat anatomie patologică)
P41 – Cabinet Oncologie Medicală  Dr. Petroiu/ Dr. Vrânceanu /Prof.Miron
P42 – SALĂ de RECOLTĂ
Cele 3 cabinete  sunt arondate Sălii de așteptare nr. 4

P43 - Cabinet Oncologie Medicală Dr.Pruteanu/ Dr.Marinca
P46 – Cabinet Oncologie Medicală Dr. Clement/Dr. Gafton/ Dr. Cojocaru
Cele 2 cabinete sunt arondate Sălii de așteptare nr. 3

P47 – Cabinet Oncologie Medicală Dr. Ionescu /Dr. Florența/ Dr.Volovăț
P48 – Cabinet CHIRURGIE I
P49 – Cabinet Oncologie Medicală Dr.Gafton B./ Dr.Alexa /  Dr. Afrăsânie
Cele 3 cabinete sunt arondate Sălii de așteptare nr. 2

 

P50 – Cabinet CHIRUGIE PLASTICĂ/ CHIRURGIE II  - Prof. Dr. Gabriel Dimofte/ Prof. Dr. Sorinel Luncă/ Dr. Mușină Ana Maria/ Dr. Morărașu Ștefan) și Chirurgie Plastică (Prof. Dr. Pieptu Dragoș/ Dr. Pieptu Vlad/ Dr. Dobreanu Codrin/ Dr. Ghețu Nicolae.
Cabinet arondat Sălii de așteptare nr. 5 ( holul de la intrarea principală în spital)

P51 - Vestiar Pacienți / Garderobă

P55 – Cabinet Consiliere Psihologică

P58 – Cabinet CARDIOLOGIE

P67  Laborator ENDOSCOPIE DIGESTIVĂ

P68 – Cabinet UROLOGIE

P70 - Cabinet PNEUMOLOGIE / CHIRURGIE TORACICĂ ( Dr. Berlea/ Dr. Rusu/ Dr. Cernomaz/ Dr. Sandu)

NE ADRESĂM PACIENȚILOR CU URMĂTOAREA RUGĂMINTE:

  • LUAȚI LOC ÎN SĂLILE DE AȘTEPTARE, CONFORM REPARTIȚIEI
  • VEȚI FI  CHEMAȚI LA CABINET PRIN MICROFON
  • ESTE NECESAR CA HOLUL SĂ FIE LIBER PENTRU URGENȚE/TARGĂ/CĂRUCIOR

Programul de consultații în cabinetele din Ambulatoriul Integrat al IRO este de luni până vineri, între orele 7.00-15.00, fiecare medic având anumite intervale orare pentru întânirile cu pacienții. 

Pentru programări la cabinetele de oncologie apelați 0751.588.885

Lucrările de reabilitare și reamenajare a Ambulatoriului Integrat de la IRO, realizate cu fonduri nerambursabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență în valoare de 9.931.628,08 lei plus TVA, s-au finalizat.

Conferință de închidere proiect ONCO-SERV

19 DEC 2024

Comunicat de presă

Spațiu nou pentru tratament injectabil

12 DEC 2024

Pacienții oncologici aflați în evidența IRO care au nevoie de tratament injectabil prescris de medicii curanți ai institutului au la dispoziție un nou spațiu. După încheierea lucrărilor de igienizare, IRO a redeschis, începând cu data de 11 decembrie 2024, clădirea din str. Sărăriei nr. 177 B (lângă Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice), care funcționează în regim de Spitalizare de Zi. În vederea îmbunătățirii serviciilor medicale oferite, organizarea tratamentelor injectabile (Filgastrimi, Zoladex, XGEVAsc, Daratumumab, Herceptin, etc) se va desfășura după cum urmează:

I. Pentru pacienții care se pot deplasa fără ajutor:
Tratamentul injectabil va fi efectuat în intervalul luni-vineri, între orele 7:00 - 14:00, la Spitalizarea de Zi, din Str. Sărăriei nr. 177B.

II. Pentru pacienții cu mobilitate redusă (în fotoliu rulant, cu baston sau cârje):
Tratamentul injectabil va fi efectuat zilnic, indiferent de oră, la Camera de Gardă din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași (IRO)

III. Pentru pacienții care necesită tratamente în zilele de weekend (sâmbătă și duminică):
Tratamentele injectabile vor fi efectuate la Camera de Gardă a IRO.

Program special în perioada sărbătorilor:

În perioada 23 decembrie 2024 - 7 ianuarie 2025, Spitalizarea de Zi din str. Sărăriei nr. 177 B va fi închisă. Prima zi lucratoare va fi 8.01.2025 . În acest interval, toți pacienții care se prezintă pentru tratamente injectabile vor fi redirecționați către Camera de Gardă a IRO.

Cabinet pentru cazuri noi

Tot în clădirea Spitalizare de Zi din strada Sărăriei 177 B (lângă Centrul de Screening) se deschide din 16 decembrie 2024 un cabinet de cazuri oncologice noi. Astfel, pacienții nou diagnosticați în Centrul de Screening pot beneficia de consult oncologic rapid, fiind informați cu privire la pașii următori din traseul pacientului oncologic.  Pacienții pot fi văzuți în acest moment fără programare, în intervalul orar 10.30-11.30, zilnic, de luni până vineri.

Punct de colectare deșeuri de medicamente la IRO

25 NOV 2024

Institutul Regional de Oncologie ( IRO) Iași a amenajat un spațiu special destinat colectării deșeurilor de medicamente neutilizate și/sau expirate provenite de la populație.

Începând cu data de 25 noiembrie, ieșenii pot lăsa deșeurile de medicamente în recipienți speciali, clasificați pe coduri de culoare, amplasați în holul de la parterul Ambulatoriului Extern al IRO (corpul de clădire C, de la intrarea în institut dinspre strada General Henri Mathias Berthelot).

Punctul de colectare este accesibil în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8.00 și 14.00. Populația poate lăsa medicamentele expirate sau/și cele pe care nu le mai utilizează în cei 4 recipienți cu sistem antiretur, dupa cum urmează:

1- Pentru colectarea deşeurilor de medicamente citotoxice şi citostatice cod 18.01.08* recipientul este prevăzut în interior cu sac din polietilenă de culoare roșie care să nu permită scurgeri de lichid.

2- Pentru colectarea deşeurilor de medicamente, altele decât cele citotoxice şi citostatice cod 18.01.09, recipientul este prevăzut în interior cu sac din polietilenă de culoare galbenă.

3- Pentru colectarea deşeurilor de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conținute într-un recipient cu potenţial înţepător-tăietor (fiole din sticlă, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale etc), se colectează în recipiente specifice deșeurilor întepătoare-tăietoare medicale, prevazute cu sisteme de închidere temporară și definitivă.

4- Pentru colectarea deşeurilor de medicamente aflate în recipiente sub presiune se plasează un recipient separat de celelalte categorii, fără a fi eliminate prin incinerare. Acestea urmează circuitul deşeurilor reciclabile.

Punct colectare

Punct colectare

Important! Cabinetele medicilor oncologi, relocate în Ambulatoriul Integrat

22 NOV 2024

Lucrările de reabilitare și reamenajare a Ambulatoriului Integrat de la IRO se apropie de final, motiv pentru care s-au efectuat câteva  modificări în ceea ce privește circuitele funcționale. O parte din cabinetele medicale mutate din clădirea principală la începutul lunii iunii 2023 în clădirea din stânga barierei de la intrarea de pe strada General Henri Mathias Berthelot au fost relocate din această săptămână.  Începând cu 10 noiembrie, majoritatea cabinetelor oncologice sunt deschise în Ambulatoriul Integrat din clădirea principală a institutulului, astfel:

P40 – FIȘIER  
P41 – Cabinet consultații Dr. Petroiu /Dr. Vrânceanu/ Prof.Miron
P42 – Sală de Recoltă
P43 – Cabinet consultații Dr.Pruteanu/ Dr.Marinca
P46 – Cabinet consultații Dr.Clement/ Dr.Gafton E / Dr.Cojocaru
P47 – Cabinet consultații Dr.Ionescu /Dr.Florența/ Dr.Volovăț

Din 11 noiembrie 2024, cabinetul unde oferă consultații medicii oncologi dr. Bogdan Gafton, dr. Alexa Teodora și dr. Vlad Afrăsânie s-a mutat în Ambulatoriul Extern, etajul 1, din clădirea de la intrarea de pe strada General Henri  Mathias Berthelot.

După ce vor fi terminate lucrările la Ambulatoriul Integrat, și aceste cabinete vor fi mutate în clădirea principala a IRO. 

De asemenea, cabinetul ORL  s-a mutat la P35, iar doctorul Gluvacov Alexandru oferă consultații la cabinetul P37.

Recolările cabinetelor au fost cauzate de lucrările cu finanțare prin PNRR, în cadrul proiectului Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienții oncologici”, în valoare de 11.818.637,42 de lei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

Pentru programări la cabinetele de oncologie apelați 0751.588.885 .

17 noiembrie, Ziua Globală de Acțiune pentru Eliminarea Cancerului de Col Uterin

17 NOV 2024

Vaccinul anti HPV și screening-ul, armele femeilor împotriva cancerului de col uterin!

Ziua Globală de Acțiune pentru Eliminarea Cancerului de Col Uterin este marcată în fiecare an, pe data de 17 noiembrie, iar 2024 este cel de-al patrulea an în care România se alătură inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a crește gradul de informare și conștientizare a populației cu privire la unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femei.

Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică a fost lansată de OMS în 17 noiembrie 2020, printr-o rezoluție adoptată de 194 de țări. Obiectivul principal al strategiei este ca, până în anul 2030, incidența cancerului de col uterin să scadă și să se mențină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei.

România înregistrează cea mai ridicată incidență şi mortalitate prin cancer de col uterin din  Uniunea Europeană. Anul trecut, în România s-au înregistrat 2.888 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1.177 de femei și-au pierdut viața din această cauză.

În evidențele IRO Iași sunt în acest moment 1356 de femei cu această afecțiune. Specialiștii de la Institutul Regional de Oncologie Iași atrag atenția că vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV), cauza principală a cancerului de col uterin, și screening-ul prin testare HPV şi citologie Babeş Papanicolaou, pentru depistarea în faze incipiente a leziunilor pre-canceroase, sunt esențiale în lupta cu această afecțiune.

Femeile se pot programa pentru testare la cabinetele ginecologice de la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO Iași: telefon: 0374.278.803 (interior 714 sau 695) sau email: centruscreening@iroiasi.ro (solicitare de programare cu date de contact)

De asemenea, din această toamnă, la etajul 1 al Centrului există cabinet de vaccinare, unde persoanele cu vârsta peste 15 ani se pot imuniza împotriva HPV. Detalii privind vaccinarea găsiți aici: https://www.iroiasi.ro/screening/cabinet-de-vaccinare-anti-hpv.

Pentru a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la cancerul de col uterin, site-ul www.iroiasi.ro este iluminat în turcoaz în această lună, culoarea simbol de luptă împotriva acestei afecțiuni.

1500 de invitați și 36 de companii la CONFER 2024 - Conferinețele Institutului Regional de Oncologie Iași

14 NOV 2024

Conferințele Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași - CONFER 2024 - au loc anul acesta în perioada 20 - 23 noiembrie, la Hotelul Internațional șiPalas Congress Hall. Organizatorii evenimentului sunt  Institutul Regional de Oncologie Iași Asociația Institutului Regional de Oncologie Iași, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” Iaşi și Colegiul Medicilor din România, Filiala Iași.

Programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice în oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative și alte specialități implicate în managementul complex al pacienților cu cancer.

Lucrările sunt creditate de către Colegiul Medicilor, OAMGMAMR și OBBCSSR și reunesc peste 1500 de profesioniști din domeniul oncologiei, chirurgiei oncologice, radioterapiei, anatomiei patologice, anesteziei și terapiei intensive și nu numai, alături de 36 de companii din industria de profil, ce vor prezenta cele mai recente inovații și tehnologii medicale în lupta contra cancerului.

Tot în cadrul CONFER se vor organiza șapte cursuri dedicate medicilor și asistenților medicali:
1. Progrese terapeutice în cancer;
2. Anemia, sângele și prognosticul pacientului oncologic. PBM – noul standard;
3. Transplantul de Celule Stem Hematopoietice;
4. Leadership Skills for Oncologists;
5. Trombembolismul la pacienții oncologici;
6. Resuscitare cardiopulmonară;
7. Resuscitare cardiopulmonară.

CONFER 2024 reunește profesioniști de renume din întreaga țară, alături de 28 de invitați din Germania, Turcia, Franța, Spania, Elveția, Canada, Italia, Danemarca, Bulgaria, Brazilia, Letonia, Olanda, SUA și UK. Aceștia vor împărtăși din experiențele lor și vor prezenta cele mai noi tehnici și abordări în tratarea problemelor întâlnite în domeniul oncologiei.

Detalii despre programul celor trei zile CONFER 2024 pe https://oncologieiasi.ro.

Aparatură de ultimă generație pentru diagnosticarea și tratarea pacienților oncologici

13 NOV 2024

Institutul Regional de Oncologie (IRO) implementează proiectul
ONCO-PERFMED – “Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”, cod SMIS: 324957, finanțat cu fonduri nerambursabile.

La conferința de prezentare a proiectului din data de 13 noiembrie 2024, care a avut loc în amfiteatrul de la etajul 7 al institutului, au participat reprezentanții IRO, alături de cei ai Agenției pentru Dezvoltare Reginală Nord Est, ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management din Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (prezenți prin intermediul platformei Zoom) și ai Direcției de Sănătate Publică Iași.

Proiectul, în valoare  totală de 67.816.715,43 lei, din care 98% finanțare nerambursabilă, în sumă maximă de 66.460.381,13 lei, își propune îmbunătățirea accesului la servicii oncologice moderne, dotarea cu echipamente avansate pentru diagnosticare și tratament și creșterea eficienței în procesele medicale și îngrijirea pacienților în Regiunea Nord-Est a României. Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni de la data semnării contractului de finanțare, respectiv între data de 29.07.2024 și 29.07.2027.

Obiectivele ONCO-PERFMED constau în achiziția a peste 170 de echipamente medicale de ultimă generație, care să permită aplicarea celor mai eficiente și precise metode de diagnostic și tratament disponibile la nivel internațional.

Modernizarea și extinderea laboratoarelor, prin dotarea a minimum 5 structuri cu echipamente performante, vor permite institutului să ofere servicii de diagnosticare și investigație mai precise și eficiente, contribuind la îmbunătățirea managementului cazurilor oncologice. “Noile echipamente vor permite realizarea unor diagnostice și tratamente avansate, cum ar fi secvențierea NGS, RMN-uri de înaltă rezoluție, echipamente de tomoterapie și videobronhoscoape. De asemenea, vor facilita realizarea unor tratamente complexe și minim invazive, care nu erau disponibile anterior în cadrul institutului, cum ar fi proceduri endoscopice avansate și tratamente de radioterapie de înaltă precizie”, a explicat biolog Iuliu Ivanov, manager de proiect. Prin implementarea ONCO-PERFMED, conducerea IRO urmărește și reducerea timpilor de așteptare pentru diagnosticare și tratament. În plus, nile echipamente vor permite gestionarea unui număr mult mai mare de pacienți.

Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași) se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de solicitări pentru diagnosticare și tratament oncologic, reflectând o nevoie acută și extinsă la nivel regional. Această tendință ascendentă subliniază o serie de nevoi și necesități critice, precum extinderea și modernizarea capacităților de diagnosticare, actualizarea și diversificarea ofertei de tratament, îmbunătățirea accesului la servicii oncologice și corelarea acțiunilor și intervențiilor cu particularitățile epidemiologice și demografice ale regiunii de Nord-Est, unde incidența anumitor tipuri de cancer poate fi diferită față de alte regiuni, necesitând o abordare adaptată și focalizată pe aceste particularități.

În acest context, IRO Iași își propune să abordeze aceste nevoi printr-un plan strategic de dezvoltare și modernizare, care include achiziția de echipamente avansate, optimizarea proceselor de diagnosticare și tratament, extinderea și consolidarea colaborărilor regionale și îmbunătățirea competențelor profesionale ale echipei medicale.

Abordând aceste nevoi, IRO Iași nu doar că va reuși să gestioneze eficient creșterea cererii de servicii oncologice, dar va contribui și la îmbunătățirea generală a rezultatelor în îngrijirea pacienților cu cancer din regiunea de Nord-Est. Extinderea și modernizarea serviciilor oferite de IRO Iași reprezintă o etapă esențială în adaptarea la evoluțiile din domeniul medical și în satisfacerea nevoilor complexe ale pacienților oncologici, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții acestora și la creșterea ratelor de supraviețuire.

“Achiziția de echipamente noi și avansate tehnologic va îmbunătăți calitatea actului medical, eficiența tratamentelor oferite și satisfacția pacienților, sprijinind astfel obiectivul general de îmbunătățire a calității vieții pentru pacienții oncologici. Proiectul de achiziție de echipamente și dotări se înscrie într-o strategie mai amplă, fiind complementar cu alte inițiative și proiecte aflate în curs de implementare la nivelul institutului. Această abordare integrată are ca scop asigurarea unei îngrijiri holistice și de înaltă calitate pentru pacienți, prin optimizarea tuturor resurselor și facilităților disponibile”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iași.

Proiectul ONCO–PERFMED este compatibil cu Strategia Națională de Sănătate 2023-2030, care își propune un sistem de sănătate mai eficient, accesibil și orientat către nevoile pacientului, și este complementar cu Planul Național de Combatere a Cancerului.

Proiectul IRO Iași răspunde direct acestui plan prin îmbunătățirea accesului la tehnologii medicale avansate și servicii de înaltă calitate pentru diagnosticare și tratament, contribuind astfel la reducerea morbidității și mortalității prin cancer. De asemenea, modernizarea echipamentelor și facilităților sprijină obiectivul de a crește rata de supraviețuire a pacienților și de a îmbunătăți calitatea vieții acestora.

De asemenea, ONCO-PERFMED se integrează în Planul General Regional de Servicii Sanitare pentru Regiunea Nord-Est, care vizează adaptarea și optimizarea serviciilor medicale la nevoile specifice ale populației din această parte a țării, una dintre regiunile cu cea mai mare incidență a cazurilor de cancer din România.

De altfel, în acest moment, în evidențele IRO Iași sunt 18.021 de persoane cu afecțiuni oncologice, 1.699 fiind cazuri noi luate în evidență în primele nouă luni din 2024. Cele mai multe sunt cazurile de cancer mamar (4049), urmat de colorectal (3175), prostată (1931) și col uterin (1356). Anul trecut, au fost în evidență 17.721 de persoane, dintre acestea 2.938 fiind cazuri noi. În 2023 au fost externate 11.609 persoane (582 decedate), iar în primele zece luni din acest an au parasite spitalul 9807 de pacienți oncologici (489 fiind decedați).

PAȘI DE URMAT: Cum pot beneficia persoanele neasigurate de prevenție, depistare și confirmare a afecțiunilor oncologice

08 NOV 2024

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmite lămuriri referitoare la accesarea gratuită a serviciilor de prevenție, depistare și confirmare a afecțiunii oncologice pentru persoanele neasigurate. Pentru a beneficia de aceste servicii, o persoană neasigurată trebuie să urmeze câțiva pași:

Pasul 1. Se înscrie pe lista de pacienți a unui medic de familie, la alegerea sa. Dacă a avut un medic de familie când a fost persoană asigurată, se poate reînscrie la acesta.

Pasul 2. Se programează și se prezintă la o consultație de prevenție la medicul respectiv. Consultațiile de prevenție pentru persoanele neasigurate se acordă pe grupe de vârstă, fiind decontate de casa de asigurări de sănătate astfel:
- 2 consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 ani;
- până la 3 consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice;
- până la 2 consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.

Pasul 3. Medicul de familie va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome. În funcție de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenție gratuite și îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere. Dacă la oricare din consultații medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz:
-să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi interpretate de medicul de familie;
- să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist;
- să fie internat în regim de spitalizare de zi.

Biletele de trimitere pentru cazurile suspecte oncologic vor fi marcate cu inițialele SO. Pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda pacientului persoană neasigurată consultații pentru depistarea afecțiunilor oncologice (se decontează maximum două consultaţii/trimestru/persoană, prezentarea la a doua consultație făcându-se direct, fără alt bilet de trimitere).

După caz, medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere (marcate SO), pentru:
-un alt medic specialist;
- analize de laborator, radiografii, ecografii;
- spitalizare de zi.

Pasul 6. Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu marcate SO, în spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afecțiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecțiune oncologică. Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot în spital se pot efectua și servicii medicale în scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân.

Pasul 7. După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul neasigurat va putea fi inclus în Programul național de oncologie și, dacă nu are nicio sursă de venit, după includerea în program va putea deveni persoană asigurată fără plata contribuției, până la vindecarea respectivei afecţiuni.

CNAS menționează că fondurile necesare pentru decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate nu se asigură din contribuțiile plătite de persoanele asigurate, ci printr-o alocare suplimentară separată, din bugetul de stat.

Spune NU șpăgii! Sesiune de informare și educație pentru promovarea integrității la IRO

07 NOV 2024

Angajații IRO Iași au participat în data de 6 noiembrie la o sesiune de informare și educație pentru promovarea integrității, susținută de specialiști de la Serviciul Județean  Anticorupție Iași, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Documentul prevede o serie de activități menite să conducă la creșterea nivelului general de informare și de conștientizare a cetățenilor în legătura cu integritatea organizațională și diminuarea riscurilor de corupție și consecințele implicării în fapte de corupție.

Faptele de corupție pot fi sesizate la call-centerul DGA: 0800.800.806

Premieră la IRO: tânără tratată cu celule modificate genetic

15 OCT 2024

Medicii de la Compartimentul de Transplant Medular din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) au efectuat, la începutul lunii octombrie, prima procedură de terapie celulară CAR-T. “Terapia CAR-T (chimeric antigen receptor –T cell) este un tip nou de imunoterapie care folosește activarea sau învățarea propriului sistem imunitar al organismului să lupte țintit împotriva celulelor tumorale, fără să afecteze celulele sănătoase, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor clasice (chimioterapie, radioterapie). Practic, se recoltează celulele T din sângele pacientului, se transmit la un centru din afara țării  (acolo se modifică genetic) și se întorc sub formă de tratament infuzabil. Infuzia de limfocite T (CAR-T) se face la pacientul pregătit pentru această procedură într-un centru de transplant specializat în terapii celulare”, a explicat dr. Angela Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice.

Până acum, acest tip de tratament a fost utilizat în țară doar la Institutul Clinic Fundeni. Primul pacient de la IRO care a primit celule modificate genetic sub forma unei perfuzii este o tânără de 22 de ani, cu leucemie acută limfoblastică, cu recădere după allotransplant de celule stem hematopoietice. „Acum este internată sub observația medicilor ieșeni din Compartimentul de Transplant Medular timp de 14 zile de după administrarea terapiei celulare și deocamdată starea ei generală este bună și fără complicații majore”, a precizat dr. Dăscălescu.

Deocamdată  terapia CAR-T  este aprobată în România doar în anumite forme de cancer de sânge. Aceste tratamente sunt utilizate la ora actuală la pacienții cu limfom malign difuz cu celulă mare B și leucemie acută limfoblastică B care nu mai răspund la alte terapii.  

300 de transplaturi în 7 ani

Din 2017, de când a fost acreditat Compartimentul de Transplant Medular de la IRO, și până în prezent, echipa medicală a realizat 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice. Procedura cu numărul 300 a fost realizată la finalul lunii septembrie și este inedită prin faptul că a fost allotransplant de la un donator neînrudit din Registrul de Donatori de Celule Stem Hematopoietice din Regatul Unit al Marii Britanii, pentru o pacientă cu leucemie acută mieloblastică. Pacienta în vârsta de 61 de ani este în evidența Clinicii de Hematologie din IRO Iași din februarie 2024 și a primit indicație de transplant încă de la diagnostic. Evoluția pacientei postransplant este favorabilă.

Cat de dese sunt astfel de cazuri?

Indicația de transplant variază în funcție de diagnosticul pacienților, ajungând până la 50-60% dintre pacienții cu leucemii acute.

Din cele 300 de proceduri efectuate la IRO până în prezent, 210 au fost de autotransplant și 90 de allotransplant, dintre care de la donator înrudit 53 și neînrudit 37. Patologia predominantă pentru care s-a efectuat autotransplant a fost mielomul multiplu, urmată de limfoamele maligne. Vârsta  pacienților cu autotransplant  a fost cuprinsă între 18 ani și 69 de ani.

Patologiile pentru care s-a facut allotransplant au fost leucemia acută mieloblastică, leucemia acută limfoblastică și câteva cazuri de limfoame maligne cu vârste cuprinse între 19 ani si 65 de ani.

Compartimentul de Transplant Medular are 6 paturi, care sunt ocupate în permanență. Medicii ieșeni au o listă de așteptare de peste 60 de persoane pentru transplant de celule stem și primesc pacienți din toată țara, pentru că aceste proceduri se efectuează doar în câteva centre din țară.

„Aceste intervenții au furnizat pacienților noștri o nouă experiență și o șansă reală la viață, în special celor cu afecțiuni hematologice severe, cum ar fi leucemiile și limfoamele. Indicațiile transplantului de celule stem hematopoietice si ale noilor terapii celulare CAR-T sunt în continuă expansiune, astfel încât tot mai mulți pacienți vor avea nevoie de aceste proceduri. Un efort coordonat la nivel național pentru a crește capacitatea de transplant a marilor centre deja existente și de dezvoltare a noi centre este imperativ pentru a asigura accesul pacienților în timp util la aceste doua proceduri care pot fi salvatoare de viață” a precizat doctorul Angela Dăscălescu.  Tratamentul este gratuit  pentru pacienții oncologici. 

Aparat de ultimă generație la IRO pentru depistarea cancerului de piele

11 OCT 2024

Cabinetul dermatologic de la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași are din această lună un dispozitiv de ultimă generație pentru monitorizarea nevilor (alunițelor) și depistarea cancerului de piele.

Aparatul, care funcționează pe principiul dermatoscopiei digitale și al cartografierii corporale pentru a detecta și monitoriza modificările leziunilor cutanate, creează o hartă vizuală a întregii suprafețe a pielii pacientului. Se fac fotografii de ansamblu, care permit medicului să aibă o vedere completă a distribuției leziunilor pe corp.

Cu ajutorului dispozitivului, care utilizează o lumină polarizată și un sistem optic avansat pentru a oferi o vedere clară și adâncită în structurile pielii, medicul vede detaliile microscopice ale leziunilor, cum ar fi marginea, structura și pigmentarea, și distinge astfel leziunile benigne de cele maligne (canceroase).

Consultul este GRATUIT, în baza biletului de trimitere.

Programări la telefon 0374.278.803 (714/695) sau la email centruscreening@iroiasi.ro.

Aparatul de ultimă generație, care a costat peste jumătate de milion de lei, stochează și organizează imaginile pentru a permite compararea celor actuale cu cele din trecut (poate evidenția schimbările subtile ale leziunilor: dimensiune, formă, culoare).

Video găsiți aici: https://www.facebook.com/share/p/1D9ukjwfJt/

Octombrie, “luna roz”, dedicată luptei împotriva cancerului mamar!

01 OCT 2024

Centrul de Screening al Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași marchează luna octombrie, cunoscută și sub denumirea de “luna roz”, culoarea simbol de luptă împotriva cancerului mamar, cu mamografii gratuite, în baza biletului de trimitere.  Rozul este culoarea simbol prin carese umărește creșterea gradului de conștientizare a femeilor care trebuie să știe că, prin informare, prevenție și control medical anual, cancerul la sân poate fi învins.

Data de 1 octombrie, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății drept Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Mamar, este, la nivel mondial, dedicată luptei împotriva cancerului la sân.

Conform statisticilor,  aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani;  54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.

În evidența Institutului Regional de Oncologie Iași se află în acest moment, 4023 de femei cu diagnostic de cancer mamar, 109 fiind cazuri noi, înregistrate în primele șase luni ale acestui an. În 2023, erau în evidența IRO 3847 de femei cu această afecțiune. Anul trecut au fost depistate cu carcinom 380 de femei.

Printr-un control medical realizat la timp, cancerul poate fi descoperit și vindecat.Mamografia este cea mai importantă investigație medicală pentru screeningul de cancer mamar, iar medicii recomandă femeilor cu vârsta peste 40 de ani să efectueze o dată la doi ani o astfel de investigație. 

Acte necesare: bilet de trimitere, buletin, card de asigurat, dovadă de asigurat (unde este cazul).

Programări,de luni până vineri, între orele 8.00-18.00, la ☎0374.278.803 (interior 714, 695) sau la centruscreening@iroiasi.ro. Testările se fac la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din strada Sărăriei, nr 177 A.

În perioada iulie 2020 - decembrie 2023, IRO a implementat un proiect pilot de screening de cancer mamar în 12 județe din nord estul și sud estul țării, pentru femei cu vârsta între 50 și 69 de ani. Au fost testate aproape 24.000 de persoane, 184 fiind diagnosticate cu cancer mamar.

Voluntari pentru o șansă la viață! Cum devii donator de celule stem

25 SEP 2024

Centrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (CSH) din IRO Iași, în colaborare cu Societatea Studentilor Medicinisti Iasi - SSMI, a organizat, pe 21 septembrie 2024, de Ziua Internațională a Donatorului Voluntar de Celule Stem Hematopoietice, în Parcul Expoziției, o campanie de  informare, recrutare și recoltare de probe biologice.

Câteva zeci de ieșeni s-au înscris deja ca potențiali donatori pentru Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. “Suntem încântați să anunțăm că 30 de persoane incredibile s-au înregistrat cu succes ca voluntari și potențiali donatori în campania de Ziua Donatorului de Celule Stem Hematopoietice. Mulțumim voluntarilor medicali de la Institutul Regional de Oncologie Iași și echipa oferită de Societatea Studenților Mediciniști Iași. Implicarea voastră ne-a adus cu un pas mai aproape de a salva nenumărate vieți. Cine dorește poate veni la centrul de înscriere pentru donatori din cadrul IRO Iași. Fiecare donator contează”, a declarant conf. dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (CSH) din cadrul IRO Iași.

Voluntarii le-au vorbit ieșenilor prezenți în Parcul Expoziției despre importanța donării, care poate face diferența în viața unui bolnav de cancer ( leucemie și alte afecțiuni hemato-oncologice) și le-au prezentat pașii pentru a deveni potențiali donatori.

În semn de mulțumire pentru cei care s-au înregistrat ca donatori, clădirea Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”din Iași a fost iluminată în alb, roșu și albastru.  „E un mod de a-i onora pe toți cei care s-au înregistrat și au donat până acum, fiind astfel eroii care oricând pot da o șansă la viață unui pacient”, a explicat dr. Albu.

Peste 1200 de ieșeni cu vârsta între 18 și 45 de ani s-au înscris voluntar, începând cu anul 2013 și până acum, în baza CSH Iași, partener al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. De asemenea, în urma zecilor de activități de promovare, informare, conștientizare și recrutare derulate de voluntarii ieșeni, mii de bărbați și femei au fost informați despre importanța donării de celule stem pentru bolnavii cu diverse cancere de sânge.

Pricipalele criterii care trebuie îndeplinite pentru a deveni potențiali donatori de celule stem sunt: vârsta între 18 și 45 de ani, persoane clinic sănătoase și cu greutatea minimă de 55 de kilograme. Ieșenii se pot prezenta pentru înregistrare, în prima parte a zilei, la Clinica de Hematologie sau la cabinetul de consiliere din Ambulatoriu.

Cabinet de vaccinare anti HPV la Centrul de Screening al IRO

18 SEP 2024

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a deschis astăzi, 18 septembrie 2024, primul cabinet de vaccinare anti HPV (Virus Papiloma Uman) din afara Bucureștiului (sunt  două în Capitală, unul la Spitalul Universitar de Urgență București și altul la un centru medical privat). Cabinetul pentru imunizarea împotriva infecției cu HPV (peste 95% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman) este la etajul 1 al Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO Iași, din strada Sărăriei, nr. 177 A. 

Vaccinare

Programarea se face la numărul de telefon 0374.278.806 sau la adresa de email vaccinarehpv@iroiasi.ro, doar în baza rețetei eliberate de medicul specialist/medicul de familie. “Vaccinarea anti HPV este un pas extrem de important în prevenția cancerului de col uterin. De cancer de col uterin se moare. Cancerul de col uterin este în acest context o boală infecțiosă. Se ia așa cum se ia o viroză prin contact direct. A vaccina un tânăr împotriva acestei infecții înseamnă să îi dai o șansă de a nu muri într-un mod care este prevenibil. Oferim o echipă de specialist care pot să vă informeze și să vă vaccineze”, a declarat prof. univ. dr. Gabriel Dimofte, director medical al IRO Iasi. 

Declarația completă aici

Vaccinul va fi ridicat din farmacie în ziua vaccinării, în recipient termoizolant cu maximum 60 de minute înainte de prezentarea la vaccin (conform programării). Dovada orei de achiziție va fi ora de pe bonul de la farmacie, care va fi prezentat în momentul vaccinării. Vaccinul este gratuit pentru fete și băieți, cu vârsta între 11 și 18 ani, și compensat 50% pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani. 

Se recomandă ca prima administrare a vaccinului să se realizeze până la vârsta de 14 ani. Vaccinul papilomavirus uman 9-valent (denumire comercială Gardasil 9) se poate administra în următoarele scheme:
- persoane cu vârsta de 11 până la 14 ani inclusiv, la momentul primei administrări: schema cu 2 doze (0, 6 -13 luni). A doua doză trebuie administrată într-un interval de 6 până la 13 luni după prima doză;
- persoane cu vârsta de 15 ani şi peste la momentul primei administrări: se utilizează schema cu 3 doze (0, 2 şi 6 luni).

Detalii de la dr. Cristina Cura, medic specialist epidemiologie în cadrul IRO Iași

Contraindicații pentru vaccinare:

Contraindicații absolute: 
-    Istoric de reacție alergică severă la substanţele active sau la oricare dintre excipienţii vaccinului
-     Istoric de reacție alergică severă după administrarea de vaccin papilomavirus uman

 Contraindicații temporare:
-    Nu se adminstrează pe perioada sarcinii
-    Boli acute febrile
-    Boli acute forme moderate sau severe cu sau fără febră
-    Boli cronice decompensate
-    Dacă ați primit transfuzii de sânge/produse din sânge sau s-a administrat imunoglobulină în ultimele 3 luni

Infecția cu HPV poate avea multiple localizări, dar afectează în special colul uterin, care face legătura între vagin și uter. Infecția cu HPV afectează şi sexul masculin. Vaccinarea previne apariția diferitelor tipuri de cancere, leziuni precanceroase și veruci genitale asociate infecțiilor cu HPV. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a clasificat 12 tipuri cu risc oncogenic înalt: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. Tulpinile de risc înalt 16 şi 18 produc peste 70% dintre cazurile de cancer de col uterin şi se asociază şi cu alte cancere: anale, cancer de vulvă şi al vaginului, peniene şi orofaringiene. Tulpinile cu risc scăzut determină veruci genitale sau papilomatoză respiratorie.

Cum se transmite HPV

-  Prin contact sexual
-  Prin contact direct cu pielea sau mucoasele infectate
- De la mamă la copil în timpul nasterii sau al îngrijirii copilului
- Prin contact cu obiecte contaminate 

Statisticile  arată că anual, în România, 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1.800 dintre acestea pierd lupta cu boala (Sursa: Globocan 2022). Conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare,  în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6 /‰ femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 /‰ femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰ femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰ femei). În cei 12 ani de când funcționează Institutul Regional de Oncologie (2012- 2024), aici s-au înregistrat 30.119 de cazuri de cancer de col uterin.   

 

Acțiune de screening cu echipe de la IRO Iași la Caravana UE anti-cancer

09 SEP 2024

Două echipe medicale de la IRO, care a implementat proiecte de screening pentru cancerul de col uterin și cancerul mamar cu fonduri europene,  au participat, în zilele de 6 și 7 septembrie 2024, la  Caravana „Fii atentă România!”, coordonată de Direcția Generală pentru Cercetare și Inovație a Uniunii Europene (DG RTD) șidedicată sensibilizării și promovării depistării precoce a acestei afecțiuni în Europa.

 

Medicii și asistentele au efectuat și câteva mamografii și teste HPV și au interacționat cu ieșenii care au trecut pe la caravană, pentru a afla informații despre combaterea cancerului.

 

Găsiți detalii pe site-ul campaniei (Roadshow Website)

Ieșenii se pot programa pentru investigații de depistare precoce a cancerului (screening) la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO Iași din strada Sărăriei, nr. 177 A. Trimiteți email cu datele de contact ( nume si prenume, număr de telefon) la centruscreening@iroiasi.ro.

Misiunea anti-cancer a UE ajunge la Iași! Vino la screening!

27 AUG 2024

Misiunea anti-cancer a UE ajunge la Iași! Vino la screening!

Caravana “Fii atentă, România!” susținută de Misiunea UE privind cancerul ajunge la Iași, iar Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași se alătură campaniei care vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancer și promovează depistarea cancerului în Europa. 

Unitatea mobilă de screening de cancer mamar și cea de screening pentru cancerul de col uterin vor fi prezente pentru testări alături de echipa Caravanei “Fii atentă, România!” în rondul din fața Palas Mall, din stânga Palatul Culturii, în zilele de 6 și 7 septembrie.

În intervalul orar 15.00-21.00, personalul medical al IRO va efectua mamografii sau teste HPV. Screening-ul se va face doar în baza unei programări prealabile, în limita locurilor disponibile. (24 de mamografii/zi și 24 teste HPV/zi).

Programări la telefon 0374.278.806,  de luni până vineri, între orele 9.00-15.00.

 

Cine poate beneficia de mamografie pentru depsitarea precoce a cancerului de sân: 

•    femei asigurate și neasigurate, cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani
•    asimptomatice, 
•    nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni
•    nu sunt însărcinate
•    nu alăptează 

Cine poate beneficia de testare HPV: 

•    femei asigurate și neasigurate din grupa de vârstă 25-65 ani
•    asimptomatice (care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin)
•    nu prezintă histerectomie
•    nu sunt la menstruație

Documente necesare

•    bilet de trimitere către ginecologie (test HPV)
•    bilet paraclinic ( mamografie) 
•    carte de identitate, card de asigurat și dovadă de asigurat (unde este cazul)

IRO pune accent pe prevenție, motiv pentru care,  în perioada iulie 2020 –decembrie 2024,  a implementat două proiecte de screening (cancer mamar –ONCOFEM, cancer de col uterin –ONCOPREV). Detalii aici: https://www.iroiasi.ro/userfiles/files/proiecte-eu/raport-inchidere-proiect-ONCOFEM.pdf

Caravana-pilot a Misiunii UE privind cancerul aduce informații despre prevenirea cancerului, depistare și cercetare, pentru cetățenii din Lituania, Polonia și România. 
Pentru mai multe informații, vizitează site-ul campaniei  (Roadshow Website)

Evită drumurile inutile și cozile! Programează-te online pentru investigații

29 JUL 2024

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a implementat, din ianuarie 2024, un sistem prin care atât medicii, cât și pacienții pot să își facă programare pentru consult de specialitate pe site-ul instituției: www.iroiasi.ro, pentru a evita supraaglomerarea de pe holurile spitalului, unde vin pacienți fără programare sau cu investigații incomplete.

Pacienții se pot programa în ce zi și la ce medic doresc, atâta timp cât există disponibilitate în ziua respectivă, în timp ce medicii care tratează persoane suspecte de cancer le pot face ei direct programare, trimițând și toate documentele medicale aferente online.

Cum funcționează?

Medicul la care s-a făcut programarea primește un SMS în care află că are un nou pacient, cu link către aplicație. Studiază documentația și, dacă e completă, confirmă programarea. Astfel, atât medicul care a programat pacientul, cât și pacientul primesc câte un SMS de confirmare. Dacă cumva lipsește ceva, dacă mai trebuie făcute investigații, medicul de la IRO poate discuta cu cel care a făcut programarea direct în aplicație.

Cabinet special pentru neprogramați

De asemenea, a fost înființat și un cabinet pentru cazuri noi, în care lucrează trei medici interniști. Scopul acestui cabinet este de a dezvolta un management integrat al cazurilor. Practic, cazuri neprogramate, care vin fără documentația completă sau cu ea partial completă sunt luați în primire la acest cabinet și îndrumați. Li se explică ce le lipsește din dosar, primesc bilete de trimitere ca să-și finalizeze analizele de sânge, să facă un RMN sau un CT, după caz, li se explică ce trebuie să facă, unde trebuie să meargă și cum pot colabora cu medicul care le-a explicat în primă fază că există suspiciunea de cancer.

Managementul integrat al cazurilor oncologice are două componente: una generală, referitoare la toate comorbiditățile asociate bolii oncologice, și una specifică, reprezentată de comisia de oncologie sau comisia multidisciplinară, care ia deciziile terapeutice pentru cancer. Înainte de a începe un tratament, fie el chirurgical, oncologic sau radioterapic, pacientul trebuie echilibrat din punct de vedere al celorlalte patologii pe care le are.

În momentul de față o parte dintre pacienții care se prezintă la IRO și așteaptă pe holuri nu au un diagnostic de cancer sau o suspiciune înaltă. Aproape 40% dintre pacienții care ajung la insititut într-o zi sunt programați, restul neavând programare. Cel mai des aceștia vin cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, pe baza unor semne și a unei posibile afecțiuni depistată de un medic specialist, dar analizele dinaintea prezentării, inclusiv cele imagistice, sau o biopsie care să confirme cancerul, nu sunt realizate.

„La noi nu poți face RMN, CT, decât pentru pacienții la care le monitorizăm evoluția, care sunt deja diagnosticați. La cei nediagnosticați nu avem capacitatea să facem aceste investigații, astfel încât spitalul la care se prezintă prima dată pacientul ar trebui să fie cel care duce până la capăt investigația, până la diagnostic. Măcar unul prezumtiv, bazat pe imagistică, sau confirmat chiar prin biopsie, cu care pacientul să se programeze la noi, să îl preluăm imediat și să începem tratamentul. Cu ce vine pacientul? Cu un bilet de trimitere pe care i-l dă medicul de familie, că a fost la doctorul X de la spitalul Y și i-a spus că s-ar putea să aibă cancer. Și vine doar cu acel bilet de trimitere de la câteva sute de kilometri“, a explicat dr. Vasile Cepoi, medic primar la IRO Iași.

Modificări legislative importante în lupta împotriva cancerului

16 JUL 2024

Modificări legislative importante în lupta împotriva cancerului

Conducerea IRO a prezentat, în conferința de presă din data de 15.07.2024, principalele modificări legislative intrate în vigoare de la 1 iulie 2024 și care vizează atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate. Astfel, 120 din cele 130 de pachete de servicii medicale nou introduse sunt destinate diagnosticului afecțiunilor oncologice, potrivit Ordinului nr.3.690/775/2024- privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a HG nr. 521/2023pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.857/441/2023.

Ec. Mirela Grosu, managerul IRO explică

Aceste pachete care se acordă atât persoanelor asigurate, cât și persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, în baza biletului eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriu.

 

Medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru  consulturi clinice în ambulatorii și pentru investigații paraclinice(analize medicale și investigații radiologice).

 

 “Este necesară încurajarea medicilor de familie de a răspunde acestor cerințe de identificare la timp a bolnavilor oncologici. În cazul pacienților neasigurați, aceștia trebuie să se înscrie pe lista unui medic de familie din zona arondată, care trebuie să îi evalueze și din punct de vedere a riscului de boală oncologică și de boală cronică. Important de remarcat este faptul ca persoana neasigurata poate beneficia gratuit de servicii medicale de screening sau servicii medicale de depistare a bolii oncologice, cu biletul de trimitere de la medicul de familie, pentru consultatii clinice sau pentru investigații paraclinice. Medicul de familie raporteaza serviciul la Casa de Asigurari distinct pentru persoanele asigurate și pentru persoanele neasigurate. La fel, și unitătile medicale sunt obligate să consulte pacienții respectivi, să presteze servicii medicale, să raporteze la Casa de Asigurări aceste servicii”, a explicat Vasile Cepoi, medic primar de medicină internă în cadrul IRO Iași.

O altă modificare importantă prevede ca timpul scurs de la prezentarea pacientului pentru investigație până la stabilirea unui diagnostic oncologic să nu depăseașcă 28 de zile calendaristice. “Este o provocare pentru noi și pentru toate unitățile medicale să respectăm acest termen, pentru că știm toți că solicitările sunt mai multe decât serviciile pe care le putem noi asigura. Va fi nevoie de o regândire a cabinetelor, a programelor de consultații, a dotărilor cu echipamente medicale. Prin proiectele PNRR, Ministerul Sănătății și-a dorit ca toate unitățile medicale să asigure condiții pentru servicii de calitate și la timp”, a explicat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Au fost stabilite și criteriile de eligibilitate pentru serviciile de depistarea precoce a diferitelor cancere, acestea urmând a fi implementate în momentul în care vor fi funcționale registrele naționale de screening.

Screening pentru cancerul colorectal:

§  testimunologic cantitativ pentru depistarea hemoragiilor oculte în materiile fecale și se adresează atât femeilor, cât și bărbaților asimptomatici, cu vârsta între 50 și 74de ani, o dată la 2 ani.

Screening pentru cancerul de sân:

§  Mamografie digitală:  femei asimptomatice din grupa de vârstă 50 - 69 ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar;

§  Screeningul de rutină se efectuează o dată la 2 ani

Screening pentru cancerul de col uterin:

§  testare HPV (Virus Papiloma Uman): femei asimptomatice din grupa de vârstă 25-65 ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin;

§  screeningul de rutină se efectueazăo dată la 3 ani pentru femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani și o dată la 5 ani pentru femeile din grupa de vârstă 30-65 de ani;

Screening pentru cancerul de prostată:

§  pentru bărbaţi, PSA, începând cu vârsta de 50 de ani, o dată la 3 ani;

Screening pentru cancerul de tiroidă:

§  TSH şi FT4 la femei

 

Pentru a beneficia de servicii medicale la cabinetele de la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO, din strada Sărăriei, nr. 177 A, atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate trebuie să se programeze în prealabil. Pot suna la unul din numerele de telefon (0374.278.803 – interior 714 sau 695, 0753.477.774, 0745.296.296 ori se pot programa online. (https://www.programarionline.iroiasi.ro/programarionline).

Documente necesare: 

•      Bilet de trimitere paraclinic recomandat în cadrul consultaţiilor preventive (regim ambulatoriu)
•      Bilet de trimitere clinic în cazul persoanelor cu suspiciune de afecțiune oncologică ( regim internare de zi)
•      Carte de identitate
•      Card de asigurat, unde este cazul.

Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice este deschis de luni până vineri, între orele 7.00-18.00.

Prima operație de endometrioză din Moldova cu ajutorul robotului a avut loc la IRO Iași

10 JUL 2024

La începutul lunii iulie, o echipă de tineri chirurgi de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a realizat o operație asistată robotic în cazul unei femei cu două chisturi endometriozice, de 5 și 12 centimetri. Intervenția complexă, realizată de medicii Răzvan Vieriu și Mădălina Gavrilescu, supervizați de prof. dr. Ceana Nezhat, din SUA, specialist de renume mondial în chirurgia minim invazivă ginecologică, a durat 180 de minute și este prima operație de endometrioză din nord estul țării realizată cu ajutorul sistemului de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic. Operația a fost transmisă în direct din sala de operații. 15 medici tineri au urmărit intervenția din amfiteatrul IRO, iar 150 de studenți și rezidenți au asistat online.

Cu ajutorul brațelor mecanizate ale robotului DaVinci, achiziționat prin intermediul proiectului CENEMED, gestionat de Universitatea de Medicină și Farmacie Iași Grigore T. Popa Iași (UMF) și IRO în urmă cu doi ani, echipa medicală a îndepărtat cele două chisturi endometriozice de pe ovarele unei paciente de 26 de ani. Femeia, originară din județul Suceava, avea și multiple leziuni de endometrioză. Acestea au fost îndepărtate cu ajutorul robotului DaVinci, care oferă o vizualizare tridimensională de înaltă rezoluție și permite mișcări precise ale instrumentelor. Cu ajutorul „brațelor”, chirurgul localizează și îndepărtează țesutul endometrial și aderențele.

“Intervenția chirurgicala a fost lungă, dificilă, dar reprezintă un real succes – pacienta și-a conservat potențialul reproductiv. Pentru noi, echipa chirurgicală, această premieră reprezintă un orizont nou, robotul DaVinci fiind instrumentul perfect pentru tratamentul acestei patologii foarte frecvente și invalidante”, a declarat Răzvan Vieriu, medic obstetrică ginecologie, specializat în chirurgia oncologică.

La IRO Iași a avut loc prima intervenție chirurgicală asistată robotic din nord estul țării, în 23 iunie 2022, când s-a folosit sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic de sistemul DaVinci, achiziționat prin intermediul proiectului CENEMED, desfășurat de Universitatea  de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași.

Timp de doi ani, echipele de chirurgi de la IRO, asistați de tehnicieni, au efectuat în jur de 200 de intervenții chirurgicale minim invazive cu ajutorul robotului DaVinci în patologii din sfera digestivă, urologică și ginecologică. Principalele avantaje ale chirurgiei robotice le reprezintă creșterea gradului de precizie în intervenții și reducerea timpului de recuperare.

Condiții de tratament la standarde europene

26 JUN 2024

Condiții de tratament la standarde europene

Pacienții Institutului Regional de Oncologie (IRO) care au nevoie de chimioterapie în regim de spitalizare de zi primesc tratament în spații nou amenajate, după finalizarea lucrărilor de modernizare și reabilitare din cadrul proiectului „Creșterea calității serviciilor medicale de specialitate prin extindere, modernizare și dotare ambulatoriu integrat în incinta IRO”. Proiectul cu finanțare nerabursabilă prin Programul Operațional Regional - ADR Nord Est a fost realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Iași. Valoarea totală a proiectului, care a inclus lucrări de modernizare, dar și dotări cu aparatură de ultimă generație, mobilier și sistem de climatizare, este de 9.797.457,95 lei.

“Având în vedere creșterea numărului de pacienți spațiul disponibil a devenit insuficient și am ales să transformăm cele două curți exterioare ale Institutului. Curtea dinspre est a fost folosită pentru suplimentarea numărului de locuri de tratament în regim spitalizare de zi în condiții de confort pentru pacienți și personalul medical, iar curtea de vest va asigura spații destinate consultațiilor ambulatorii și Laborator de endoscopie digestivă superioară și inferioară unde se realizează investigații de control și protezări digestive”, a explicat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iași.

Lucrările la curtea de est, dedicate tratamentului pacienților, s-au realizat pe două niveluri (demisol și parter), cu acces dinspre spațiile de tratament existente, au început în iulie 2022 și au fost finalizate recent. Comunicarea între cele două niveluri se face cu ajutorul unei scări interioare și a liftului. Suprafața spațiilor la demisol este de 125 metri pătrați, iar la parter de 90 metri pătrați.Suprafața construită este de 120 metri pătrați, iar cea desfășurată de 240 metri pătrați.

Timp de doi ani, cât au durat lucrările, tratamentele chimioterapice realizate în regim de spitalizare de zi au fost mutate în strada Sărăriei, nr. 177 B, în clădirea de lângă Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice. Pacienții oncologici își fac acum tratamentul în noile spații complet renovate, în condiții la standarde europene, date în folosință de săptămâna trecută. Sunt disponibile, în prezent, 25 de locuri pentru chimioterapie și 8 pentru hematologie.

La începutul acestei luni au început și lucrările de reamenajare a Ambulatoriului Integrat, care au determinat și schimbări temporare în circuitele funcționale din institut (Detalii aici: Modificări cabinete ambulatoriu IRO). La finalizarea acestor lucrări cu finanțare prin PNRR, în cadrul proiectului “Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienții oncologici”, în valoare totală de 11.818.637, 42 de lei, va fi suplimentat numărul de locuri pentru spitalizare de zi cu încă 23.  Lucrările de modernizare a Ambulatoriului Integrat sunt programate să dureze până la finalul acestui an.

Anul trecut erau în evidența IRO 17.721 de persoane cu diferite forme de cancer, (10.603 fiind femei), cu 841 mai multe decât în 2022.Din ianuarie 2024 și până în luna iunie, la Institutul Regional de Oncologie au fost luați în evidență 1086 de noi pacienți cu diverse forme de cancer.

Cazare gratuită pentru mii de pacienți oncologici

12 JUN 2024

Aproape 4.000 pacienți oncologici din zona Moldovei, dar și din Constanța, București, Hunedoara, Caraș Severin au beneficiat, în ultimii opt ani, de cazare gratuită la hotelul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, prima unitate medicală din țară cu unitate de cazare pentru proprii pacienți.

Persoanele aflate departe de casă  pot sta cât durează ședințele de radioterapie prescrise de medicul radioterapeut la hotelul IRO, deschis special pentru pacienții oncologici în mai 2016. Astfel, bolnavii nu trebuie să mai facă naveta zilnic până în localitatea de domiciliu sau să își caute chirie în Iași. Cele 70 de camere cu unul, două sau trei paturi se află la etajele 1 și 2 ale hotelului și au toaletă proprie, televizor, frigider și mobilier precum o cameră de hotel. La fiecare etaj, pacienții au la dispoziție și sală de mese cu bucătărie. Hotelul este în cartierul Tătărași, pe strada Ion Creangă, nr. 5 bis.

 “Noi le oferimcazarea gratuit, iar hrana și-o asigură ei. Când au programate ședințele de radioterapie sunt chemați telefonic să coboare cu liftul în buncărul de la -2, iar apoi urcă în camere.  Acum sunt ocupate 57 din cele 70 de camere ale hotelului. Stau aici în funcție de numărul de zile de terapie prescris de medic, de la minimum 5 zile și până la 7 săptămâni”, a explicat angajata de la recepția hotelului de 3 stele.

Vedeți AICI condițiile oferite

Personalul medical asigură permanența 24 de ore din 24.

“Sunt aici de două săptămâni. Fac radioterapie pentru cancer de col uterin. Este bine că nu trebuie să fac naveta până la Iași și înapoi. Am pensia mica și nu îmi ajung banii. Sunt condiții foarte bune aici. Este totul nou, foarte curat și personalul amabil”, a spus o pacientă de 59 de ani din Dorohoi, județul Botoșani.

Tratați în buncăr

Buncărul din subteran, unde se află cel mai nou accelarator de particule din institut folosit în radioterapie, a fost deschis în octombrie 2022, tocmai pentru ca pacienții cazați la hotelul IRO să poată beneficia de tratament pe loc, fără să se deplaseze la Institutul Regional de Oncologie din Copou și înapoi. Investiția în aparatură depășește 10 milioane de lei și a fost asigurată din fonduri de la Banca Mondială, prin Ministerul Sănătății.

Pacienții oncologici din zone îndepărtate, care nu pot face zilnic naveta pentru tratament la Iași, sunt informați de medicul care îi ia în evidență despre posibilitatea cazării la hotelul IRO pe toată durata tratamentului.

Clădirea are o suprafață de 1450 de metri, trei niveluri supraterane ( parter, etajele 1 și 2) și două subterane (etajele -1 și -2).

De la începutul acestui an și până acum, la Institutul Regional de Oncologie au fost luați în evidență 1086 de noi pacienți cu diverse forme de cancer.  În2023, în evidențele IRO s-au înregistrat  2.398 de noi cazuri de cancer, cele mai multe fiind bronhopulmonar (428), colorectal (396), mamar (380) și de prostată (210).

Anul trecut erau în evidența IRO 17.721 de persoane cu diferite forme de cancer, (10.603 fiind femei), cu 841 mai multe decât în 2022. Stasticile arată că din totalul pacienților rămași în evidența IRO, cei mai mulți au cancer mamar (3973), urmat de cancerul colorectal (3159  ) și cel de prostată (1810)

Eroii din umbră! Cum poți oferi o șansă la viață pacienților oncologici

28 MAY 2024

Eroii din umbră! Cum poți oferi o șansă la viață pacienților oncologici

Peste 1200 de ieșeni cu vârsta între 18 și 45 de ani s-au înscris voluntar, începând cu anul 2013 și până acum, în baza Centrului Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (CSH) din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași (IRO Iași), partener al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În urma zecilor de activități de promovare, informare, conștientizare și recrutare derulate de Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din cadrul IRO, coordonat de conf. dr. Elena Albu, medic specialist hematologie, cu sprijinul Studenților Mediciniști Iași, mii de bărbați și femei au fost informați despre importanța donării, care poate face diferența în viața unui bolnav de cancer ( leucemie și alte afecțiuni hemato-oncologice).

În momentul în care unul dintre voluntarii din baza de date este găsit compatibil cu un astfel de pacient poate deveni eroul din umbră al acestuia, prin recoltarea de celule stem hematopoietice din sânge, pe baza unui proceduri relativ simple și nedureroase, pentru transplant.

Testare inițială

Este foarte important să ajutăm un bolnav aflat în mare dificultate, care are nevoie de un transplant de celule stem.  În cadrul campaniilor de informare, voluntarii noștri realizează pe loc înscrierea donatorilor voluntari și recoltarea probelor pentru a determina analiza genetică cu care se compară pacientul. Se completează niște formulare de consimțământ, cu date de identificare și un chestionar medical, după care, cu ajutorul a două bețișoare, se recoltează de pe fața internă a obrajilor probe, care se codează, se introduc în baza de date și apoi se expediază la Registrul Național. În momentul în care am identificat pe cineva compatibil cu pacientul în urma acestui test de tip screening, contactăm voluntarul și îl invităm să vină pentru recolata de probe de sânge, ca să facem testarea extinsă a testului genetic și grupul sanguin. Asta ne permite să validăm dacă voluntarul este compatibil cu pacientul, după care este pregătit pentru donare de celule stem”, explică conf. dr. Elena Albu.

Până acum, doi voluntari din Iași, înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, au și donat celule stem pentru pacienți care au beneficiat de transplant medular. Pricipalele criterii care trebuie îndeplinite pentru a deveni potențiali donatori de celule stem sunt: vârsta între 18 și 45 de ani, persoane clinic sănătoase și cu greutatea minimă de 55 de kilograme. Ieșenii se pot prezenta în prima parte a zilei la Clinica de Hematologie sau la cabinetul de consiliere din Ambulatoriu.

Echipa Centrului Donatorilor de la IRO și colaboratorii săi pregătesc alte acțiuni de informare și conștientizare. În a treia sâmbătă din luna septembrie, pe 21. 09.2024, va fi marcată și la Iași Ziua Mondială a Donatorului de Celule Stem Hematopoietice, prin diverse activități. Scopul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului este de a mulțumi celor care au donat pentru un pacient neînrudit și donatorilor înscriși în registrele din toată lumea.

De asemenea, în fiecare an, pe 28 mai, comunitatea internațională marcheazăZiua Mondială a Cancerelor de Sânge, dedicată conştientizării şi sprijinirii pacienţilor, dar şi recunoaşterii eforturilor donatorilor de sânge, prin înscrierea ca potențial donator de celule stem hematopoietice. Ultimele date GLOBOCAN arată că, în România, aproape 5.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu un tip de cancer de sânge.
 

Importanța prevenției în lupta împotriva cancerului

24 MAY 2024

Importanța prevenției în lupta împotriva cancerului

Activitatea de prevenție continuă la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional de Oncologie Iași, chiar dacă proiectele de screening de cancer mamar și de col uterin derulate cu fonduri europene s-au încheiat în decembrie 2023.

De la începutul acestui an, persoanele asigurate din Iași, dar și din alte județe pot face investigații gratuit, în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie.  În urma solicitărilor primite de la agenți economici sau autorități locale,  în lunile aprilie și mai, personalul de la Centrul de Screening a asigurat condițiile necesare pentru câteva grupuri organizate de femei, care au beneficiat de mamografie/ testare Babeș Papanicolaou, în baza biletului de trimitere. Astfel, peste 100 de doamne din municipiul Bârlad, comuna ieșeană Rediu și de la compania Aerostar Bacău au ales prevenția și au venit la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice  în grupuri organizate.

“Nu am mai făcut niciodată mamografie și la noi în oraș nu am unde să fac gratuit. Mi-au spus cei de la Asistență Socială că ne asigură mașină să venim la dumneavoastră și  nu am stat pe gânduri. Este tot mai multe lume bolnavă și mă bucur că am ocazia să fac acest control”, a spus una dintre femeile venite de la Bârlad.  

Pentru detalii privind posibilitatea efectuării de investigații (mamografii / teste Papanicolaou/ HPV) pentru grupuri organizate de femei (blocarea zilelor și a intervalelor orare în sistemul de programări, dar și documentele necesare) puteți trimite o solicitare la adresa centrudescreening@iroiasi.ro, cu datele de contact.

Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO, din strada Sărăriei 177 A ( mai sus de sediul ISU Iași), ridicat cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, a fost deschis în 2022 și are șase niveluri. Cabinetele sunt dotate cu aparatură de ultimă generație, iar clădirea asigură condiții la standarde europene, atât pentru personal, cât și pentru vizitatori. Găsiți pe site-ul iroiasi.ro datele de contact și specialitățile la care vă puteți programa pentru consultații și investigații, atât în baza biletului de trimitere, cât și contra cost.

Nou în Institutul Regional de Oncologie Iași - Testare genetică pentru tumori solide

06 MAR 2024

Vă aducem la cunoștință că:

Testarea genetică pentru tumori solide se poate face la Institutul Regional de Oncologie din Iasi începând cu 1 martie 2024. Este un serviciu cu plată, în afara contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate și costă 2.000 RON.

Vă rugăm să descărcați fișa de însoțire a probei și să o completați cu informațiile solicitate. Documentul trebuie transmis la adresa testaregenetică@iroiasi.ro

Veți primi informații legate de plata serviciului (în numerar, plata cu card-ul, în cont la Trezorerie) și o estimare de timp (pentru eficientizare, probele se lucrează grupate).

Numărul pacienților oncologici, în creștere

05 FEB 2024

Numar pacienti oncologici IRO Iasi

4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, este un moment simbolic dedicat conștientizării și acțiunii împotriva acestei maladii, având în vedere numărul mare de persoane care se confruntă cu această afecțiune.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că în 2022 s-au înregistrat peste 20 de milioane de cazuri noi de cancer și 9,7 milioane de decese asociate cu această boală. Conform OMS, aproape una din cinci persoane dezvoltă cancer, iar unul din nouă bărbați și una din 12 femei mor din cauza acestei afecțiuni.

La nivelul anului 2023, la Institutul Regional de Oncologie Iași s-au înregistrat 2.398 de noi cazuri de cancer, cele mai multe fiind bronhopulmonar (428), colorectal (396), mamar (380), prostată (210).

În 2023 erau înregistrate în evidența IRO 17.721 de persoane cu diferite forme de cancer, (10.603 fiind femei), cu 841 mai multe decât în 2022. Stasticile arată că din totalul pacienților rămași în evidența IRO, cei mai mulți au cancer mamar (3973), urmat de cancerul colorectal (3159) și cel de prostată (1810).

La Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO (strada Sărăriei, nr. 177 A) dedicăm luna februarie Luptei Împotriva Cancerului.

Femeile cu vârsta peste 40 de ani se pot programa pentru o mamografie gratuită, în baza biletului de trimitere paraclinic emis de către medicul de familie/specialist.

Programări de luni până vineri, la telefon 0374.378.803 (interior 714 sau 695) sau 0753.477.774.

La Ginecologie, indiferent de vârstă, femeile se pot programa cu bilet de trimitere pentru investigații medicale necesare (ex: consult, HPV, Babeș Papanicolaoau, ecografie, colposcopie, biopsie, conizație) la numărul 0374.378.803 (interior 714 sau 695) sau 0745.296.296.

Codul european impotriva cancerului

Închidere proiecte de screening

03 JAN 2024

Institutul Regional de Oncologie Iași, în parteneriat cu Fundația Enable, a încheiat implementarea proiectelor de screening ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, Cod SMIS: 136664, - și ONCOPREV - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, Cod SMIS: 136665-, ambele cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Detalii ONCOFEM aici

Detalii ONCOPREV aici

Inchidere proiecte screening ONCOPREV si ONCOFEM Inchidere proiecte screening ONCOPREV si ONCOFEM

Eveniment info - caritabil: “Oprește cancerul de col uterin!” GALERIE FOTO

20 NOV 2023

Angajați ai Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași au participat în data de 17 noiembrie, când este marcată Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, la un eveniment info- caritabil organizat la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava și Intermedia TV.

Eveniment info - caritabil: “Oprește cancerul de col uterin!” GALERIE FOTO

GALERIE FOTO: Transport gratuit și masă caldă pentru grupuri organizate de femei care beneficiază de mamografii și testări HPV/ Babeș Papanicolaou

30 OCT 2023

Sute de femei din comune ale județelor Vaslui și Iași beneficiază de transport gratuit pentru a efectua mamografii gratuite și teste HPV/ Babeș Papanicolaou în cadrul celor două proiecte de screening de cancer mamar și de col uterin derulate la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologie al IRO Iași, din strada Sărăriei, nr 177 A.

GALERIE FOTO: Transport gratuit și masă caldă pentru grupuri organizate de femei care beneficiază de mamografii și testări HPV/ Babeș Papanicolaou

Conferință - Importanța programelor de screening și rolul echipei multidisciplinare pentru tratamentul corect al cancerului de sân

05 OCT 2023

Medici specialiști, radiologi, chirurgi, psihologi, anatomo-patologi și reprezentanți ai autorităților locale au participat astăzi, 5 octombrie 2023, la sediul IRO Iași la conferința cu tema "Importanța programelor de screening și rolul echipei echipei multidisciplinare pentru tratamentul corect al cancerului de sân. Conferința face parte din seria de evenimente organizate de IRO în luna octombrie, cunoscută la nivel mondial drept luna de luptă împotriva cancerului mamar.

Conferință - Importanța programelor de screening și  rolul echipei multidisciplinare pentru tratamentul corect al cancerului de sân

Eveniment - 1 Octombrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân

02 OCT 2023

IRO Iași a marcat și în acest an ziua de 1 octombrie, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății drept Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Mamar, prin iluminarea în roz a unei clădiri-simbol, într-un demers de conștientizare a acestei afecțiuni.

Eveniment - 1 Octombrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân

Dr. Elena Albu in emisiunea BZI LIVE - Campania "DONEAZĂ-I O ȘANSĂ LA VIAȚĂ !"

14 SEP 2023

În emisiunea BZI LIVE, 14 septembrie 2023, ora 9.30, moderată de Irina Zaharia, invitata Dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului donatorilor voluntari de celule stem IRO Iasi, va discuta despre campania „DONEAZĂ-I O ȘANSĂ LA VIAȚĂ!”

Screening gratuit pentru depistarea cancerului mamar

08 SEP 2023

Femeile cu vârsta între 50 și 69 ani pot beneficia gratuit de screening pentru depistarea cancerului mamar. Testarea este realizată de specialiștii Institului Regional de Oncologie din Iași, în cadrul proiectului ONCO FEM. Doamnele care sunt interesate nu trebuie să fie neapărat asigurate și nici nu au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie. Este suficient doar să își dorească să facă screeningul.

Masa calda si transport gratuit în cadrul caravanei IRO

08 SEP 2023

Vasluiencele cu vârste cuprinse între 25 si 64 ani se pot testa gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Institutul Regional de Oncologie Iasi pune la dispozitia grupurilor de câte 25 de femei eligibile un mijloc de transport, care sa le duca la Centrul de Screening si Diagnostic în Boli Oncologice din Iasi, iar dupa testare le va oferi o masa calda. În plus, femeile asigurate pot face pe lângã testarea din proiect pentru care au nevoie doar de cartea de identitate si ecografie/consult ginecologic, daca se prezintã cu bilet de trimitere catre Ginecologie. Proiectul ONCOPREV se deruleazã pâna în luna decembrie 2023 si are ca obiectiv testarea a 170.000 de femei din judetele Iasi, Bacau, Vaslui, Botosani, Neamt si Suceava.

Eveniment - Conferință de promovare a screening-ului în municipiul Suceava

02 MAY 2023

Reprezentanți ai IRO Iași, ai Fundației Enable, autorități județene și locale au participat, în data de 27 aprilie 2023, la evenimentul de promovare a screening-ului pentru cancerul mamar și cancerul de col uterin, care a avut loc pe esplanada din fața Casei de Cultură a Muncipiului Suceava.

Conferință de promovare a screening-ului în municipiul Suceava - ONCOFEM IROIASI

USV Iași promovează donarea de celule stem hematopoietice în rândul tinerilor

14 FEB 2023

Comunicat de presă - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân

03 OCT 2022

Eveniment ONCOFEM CNAS Iasi iluminata in roz

Ziua mondiala a donatorului de celule stem hematopoietice - Iasi

21 SEP 2022

Ziua donatorului de celule stem

19 SEP 2022

Eveniment - Mamografii gratuite cu Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar

21 JUN 2022

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar pusă la dispoziție de Institutul Regional de Oncologie Iași pentru implementarea proiectului “ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”- a fost prezentată publicului în data de 21 iunie 2022, în parcarea din fața Palatului Culturii. “Cabinetul imagistic pe roți”, dotat cu echipamente de înaltă tehnologie medicală, va fi folosit pentru testarea femeilor din regiunile Nord-Est și Sud-Est (12 județe), care au acces limitat la servicii medicale de specialitate. Femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi vor beneficia de mamografie digital gratuită, cu dublă citire.

Eveniment - Uniți pentru siguranță - 5 Mai 2022

28 APR 2022

eveniment-5-mai-2022-uniti-pentru-siguranta

Eveniment - Palatul Culturii din Iași, iluminat în turcoaz - Simbol de luptă împotriva cancerului de col uterin!

26 JAN 2022

Palatul Culturii din Iași, iluminat în turcoaz!

20 JAN 2022

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași marchează luna Ianuarie, stabilită de Organizația Mondială a Sanatății drept luna de conștientizare privind prevenția cancerului de col uterin, prin iluminarea Palatului Culturii în turcoaz, culoarea simbol de luptă împotriva acestei afecțiuni. Palatul Culturii va fi iluminat în turcoaz, în zilele de 21 și 22 ianuarie 2022, începând cu ora 18.00.

Eveniment - Ziua mondială dedicată luptei împotriva cancerului la sân

01 OCT 2021

Mesaj de final al anului 2020 din partea Mirelei Grosu, Manager IRO

31 DEC 2020

Acest site folosește cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosesc site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. Prin continuarea navigării, ești de acord cu Politica de Cookies.